Γκρεϋχάουντ και Σαλούκι, φυλές σκύλων
Γκρεϋχάουντ και Σαλούκι

Κατάγονται αηό τη Μέση Ανατολή. Αναπτύχθηκαν με σκοπό την ταχύτητα και είναι ικανά να τρέξουν έως και 64 χιλιόμετρα την ώρα. Τοιχογραφίες της φαραωνικής Αιγύπτου, αποδεικνύουν την ύπαρξη τους από αρχαιοτάτων χρόνων.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα ανάλαφρα και αβίαστα. Οι φυλές αυτές αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού κυρίως για τη σβελτάδα τους και όχι τόσο για την ελκυστική τους εμφάνιση. Τα Γκρεϋχάουντ γίνονται υπέροχοι, οικογενειακοί σύντροφοι, είναι ευγενικοί και πιστοί· το Σαλούκι είναι πολύ πιστό ζώο. Και οι δύο φυλές είναι επιφυλακτικές με τους ξένους, αλλά το Γκρεϋχάουντ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και τρυφερό. Σε γενικές γραμμές είναι ήσυχα, χωρίς εξάρσεις, χρειάζονται όμως άφθονη άσκηση κατ τρέξιμο σε ανοικτό χώρο.

Περιγραφή

Οι χρωματισμοί τους ποικίλουν σημαντικά. Το λεπτό, κοντό τρίχωμα του Γκρεϋχάουντ καλλωπίζεται εύκολα. Η περιποίηση του Σαλούκι είναι εξίσου εύκολη, πρέπει όμως να χτενίζετε απαλά γιατί το ευαίσθητο, πουπουλένιο του τρίχωμα σπάει εύκολα. Τα αυτιά διαφέρουν πολύ: το Γκρεϋχάουντ έχει πολύ μικρά αυτιά, ενώ το Σαλούκι μακριά και στιλπνά. Οι ουρές είναι μακριές, σχηματίζουν φυσική καμπύλη· στα Σαλούκι το τρίχωμα είναι μακρύτερο. Και οι δύο φυλές έχουν μεγάλο θώρακα και μακρύ, δυνατό τράχηλο και λαγόνια.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ Σαλούκι 12 χρόνια Γκρεϋχάουντ 10 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Σαλούκι Λίγα χιλιόμετρα καθημερινά-Γκρεϋχάουντ Μέτρια

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Σαλούκι Μέτρια- Γκρεϋχάουντ Περιορισμένη

ΘΟΡΥΒΟΣ Αρκετά ήσυχες φυλές

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Δεν έχουν διαπιστωθεί

ΥΨΟΣ Σαλούκι 63 εκατοστά· Γκρεϋχάουντ 72 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ AKC, CKC, FCI, KC