Ελκχάουντ, φυλές σκύλων
Ελκχάουντ

Κατάγεται από τη Νορβηγία. Υπήρξε σκύλος φύλαξης και αλκοθήρας για τους Βίκινγκς, ενώ σήμερα λόγω της δυ­νατής φωνής του παραμένει ένας καλός φύλακας.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Ανεξάρτητος και θαρραλέος σκύλος, αυτό το δυνατό λα­γωνικό χρειαζόταν όλο το βάρος του για να κυνηγήσει το παραδοσιακά πολύ μεγαλύτερο θήραμα του, την άλκη. Σήμερα, διατηρεί το κυνηγετικό του ένστικτο και θα εί­ναι πιο ευτυχισμένος με μία δραστήρια οικογένεια που θα προσφέρει έντονη άσκηση. Είναι ζωηρός και εκπαιδεύε­ται εύκολα, τα καταφέρνει πολύ καλά σε κοναθλήματα ό­πως η διαγωνιστική υπακοή και οι διαγωνισμοί επιδεξιο­τήτων και ευκινησίας. Σαν οικογενειακός σκύλος, είναι συνήθως τρυφερός και καλόβολος χαρακτήρας.

Περιγραφή

Το Ελκχάουντ έχει πυκνό τρίχωμα, δεν χρειάζεται όμως πολλή περιποίηση. Ο υπομανδύας είναι εριώδης, πυκνός και ανθεκτικός σης δυσμενείς καιρικές συνθήκες· ο μαν­δύας είναι ίσιος, και υπάρχουν ευδιάκριτοι σχηματισμοί σαν λουριά σαμαριού που δημιουργούνται από πιο μακρι­ές και σκούρες τρίχες από τους ώμους έως τους αγκώνες. Τα αυτιά είναι μικρά, μυτερά και όρθια· όταν βρίσκεται σε εγρήγορση, τα έςω χείλη των αυτιών πρέπει να είναι κατακόρυφα. Η παχιά ουρά του σκύλου κουλουριάζεται σφιχτά πάνω από τη μέση της ράχης του. Έχει καλο-φτιαγμένα, ίσια άκρα και μικρά πόδια, σχεδιασμένα για α­κριβή, συμμετρικό τροχασμό. Ο κορμός του Ελκχάουντ είναι συμπαγής, με δυνατά, ίσια και επίπεδη ράχη.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 12 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Μέτρια

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Μέτρια

ΘΟΡΥΒΟΣ Ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Οφθαλμολογική εξέταση στους γονείς

ΥΨΟΣ 49-52 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ AKC, CKC, FCI, KC