Ερντέιλ Τέρριερ, φυλές σκύλων
Ερντέιλ Τέρριερ

Το Ερντέιλ Τέρριερ χρονολογείται από τα μέοα περίπου του 19ου αιώνα· χρησιμοποιήθηκε από εργάτες ορυχείων και μύλων για το κυνήγι βίδρας στους ποταμούς Αιρ και Ουάρφ, στο Γιορκσάιρ της βόρειας Αγγλίας. Επίσης λέγε­ται πως κυνηγούοε αρκούδες στα όρη Ρόκυ. Πρόκειται για το πιο μεγαλόσωμο της ομάδας Τέρριερ και είναι γνωστό ως ο Βασιλιάς των Τέρριερ.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Ο ευγενής τίτλος και η διαγωγή του Ερντέιλ έρχεται σε αντίθεση με την εργατικότητα του. Μπορεί να γίνει πει­σματάρης. Είναι γνωστός για τις πολύπλευρες επιδόσεις του και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εργαζόταν στην πρώτη γραμμή του πυρός σαν αγγελια­φόρος αλλά και για τον εντοπισμό τραυματισμένων στρα­τιωτών. Είναι ένας ιδιαίτερα φιλικός, έμπιστος και εξω­στρεφής σκύλος, καλός συνήθως με τα παιδιά και προ­στατευτικός με την οικογένεια του.

Περιγραφή

Το τραχύ, σκληρό και δύσκαμπτο τρίχωμα του Ερντέιλ εί­ναι ελαφρά κυματιστό, με ένα κοντό, πιο μαλακό υπομανδύα. Ο κορμός έχει χρωματισμό σέλας, μαύρο ή ψαρό (στο λαιμό και την επιφάνεια της ουράς) και σε όλες τις άλλες περιοχές είναι καστανόχρυσος. Τα μάτια είναι μικρά και σκούρα. Τα αυτιά σχήματος V διπλώνουν ελαφρά πάνω α­πό το επίπεδο του κρανίου. Τα πόδια μικρά και στρογγυ­λά, με καλά εξοπλισμένα πέλματα. Το Ερντέιλ είναι μυώ­δης σκύλος, με κοντή, γεροδεμένη και ίσια ράχη.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 12 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Λίγα χιλιόμετρα καθημερινά

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Εντατική

ΘΟΡΥΒΟΣ Ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Δυσπλασία της κατ’ισχίον άρθρωσης

ΥΨΟΣ 56-61 εκατοστά

ΚΟΨΙΜΟ ΟΥΡΑΣ Ναι

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ AKC, CKC, FCI, KC