Κομοντόρ και Πούλι, φυλές σκύλων
Κομοντόρ και Πούλι

Το Κομοντόρ είναι διπλάσιο από το Πούλι, ωστόσο και οι δύο ουγγρικοί σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν στην επίβλεψη κοπαδιών και τα έμφυτα ένστικτα τους πρέπει να ελέγχονται. Το περίεργο τρίχωμα είναι το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα των δύο φυλών και οι σκύλοι αυτοί καλούνται μερικές φορές “κινητά χαλιά”.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Το τρίχωμα είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των δύο φυλών αλλά και μεγάλος μπελάς· μπορεί να χρειαστεί τρία χρόνια για να πάρει την τελική μορφή του. Σχηματίζει κορδόνια και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα προβληματικό εάν αφεθεί απεριποίητο. Και οι δύο φυλές είναι αποφασιστικές και κτητικές. Χρειάζονται άφθονη άσκηση. Το Πούλι είναι πιο ευκίνητο από το Κομοντόρ, η δύναμη του οποίου είναι επιβλητική. Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση πρέπει να ξεκινούν από νεαρή ηλικία.

Περιγραφή

Ο τραχύς μανδύας και ο απαλός υπομανδύας εφαρμόζουν μαζί, δημιουργώντας χαρακτηριστικά κορδόνια, που έχουν αφή τσόχας, είναι βαριά και συχνά φτάνουν έως το έδαφος. Τα μεσαίου μεγέθους, σκούρα μάτια κρύβονται πίσω από το τρίχωμα, και τα αυτιά είναι σχεδόν απαρατήρητα. Η ουρά των Κομοντόρ ανεβαίνει ελάχιστα στην άκρη και ξεχωρίζει από τη μάζα των γλουτών η ουρά των Πούλι κουλουριάζεται σφιχτά όταν είναι σε εγρήγορση. Το Κομοντόρ έχει μεγαλύτερα πόδια. Και στις δύο φυλές, η επίπεδη ράχη οδηγεί σε ευρείς, ελαφρά επικλινείς γλουτούς.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ Κομοντόρ 10 χρόνια Πούλι 11 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Και οι δύο Άφθονη

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Πολλή

ΘΟΡΥΒΟΣ Ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Κομοντόρ Εξέταση της κατ’ ισχίον

Πούλι Οφθαλμολογική εξέταση και εξέταση της κατ ‘ ισχίον

ΥΨΟΣ Κομοντόρ (μέσο ύψος) 70-80 εκατοστά Πούλι 37-44 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ AKC, CKC, FCI, KC