Μπασέντζι, φυλές σκύλων
Μπασέντζι

Η φυλή κατάγεται από την Αφρική, όπου χρησιμοποιεί­ται ακόμη για να κυνηγά και να ξετρυπώνει θηράματα α­πό τη φωλιά τους. Το Μπασέντςι δεν γαυγίζει, παράγει μοναδικούς τραγουδιστούς ήχους.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Το Μπασέντζι δεν μοιάζει πολύ με σκύλο· γλείφεται ό­πως οι γάτες, το δέρμα του δεν έχει οσμή και το θηλυκό έρχεται σε οίστρο μία φορά το χρόνο. Είναι μυώδης, ευ-κίνητος σκύλος και έχει μία παιχνιδιάρικη διάθεση. Το Μπασέντζι γίνεται εξαίρετος κατοικίδιος σύντροφος, εάν μένει απασχολημένο. Εάν βαριέται ή είναι (^εναχωρημένο, μπορεί να γίνει καταστροφικό· χρειάζεται επομένως συ­στηματική, έντονη άσκηση και πλούσια ερεθίσματα.

Περιγραφή

Το τρίχωμα είναι κοντό, στιλπνό· είναι μαύρο, καστανό­χρυσο και κόκκινο, με διαχωρισμένες περιοχές λευκού χρώματος στα πόδια, το θώρακα και την άκρη της ουράς. Έχει σκούρα, αμυγδαλόσχημα μάτια, και όταν τα αυτιά του είναι ανορθωμένα, το μέτωπο του ζαρώνει και το πρόσωπο αποκτά μία ανήσυχη έκφραση. Τα αυτιά είναι μυτερά και όρθια και φέρονται προς τα εμπρός. Η χαρα­κτηριστική ουρά φέρεται ψηλά και είναι σφιχτά κουλου-ριασμένη κοντά στον κορμό. Η ράχη είναι κοντή, ίσια και έχει αρκετά σαφή μέση. Ο σκύλος κρατά ψηλά το κεφά­λι και κινείται με ρυθμικούς διασκελισμούς πάνω σε μι­κρά, συμπαγή πόδια.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 15 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Αφθονη

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Περιορισμένη

ΘΟΡΥΒΟΣ Αρκετά ήσυχος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Οφθαλμολογική εξέταση σε κουτάβια και γονείς

ΥΨΟΣ 40-43 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ AKC, CKC, FCI, KC