Μπριάρ, φυλές σκύλων
Μπριάρ

Ένας εξωστρεφής, στιβαρός εργότης από την περιοχή Μπρι της Γαλλίας φυλάει και επιβλέπει τα πρόβατα. Χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι αλλά και σαν φύλακας από τη γαλλική αριστοκρατία. Στα τέλη του 19ου αιώνα έλαβε μέρος σε εκθέσεις σκύλων. Σήμερα είναι ένας ατρόμητος σκύλος με ηρωικό πνεύμα και ζήλο για περιπέτεια.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Μία ζωηρή φυλή, με έντονα ανεπτυγμένο το ένσττκτο του φύλακα, το Μπριάρ έχει διατηρήσει πολλά από τα αρχικά χαρακτηριστικά του και είναι πολύ ανεξάρτητο. Χρειάζεται πολλή άσκηση και απολαμβάνει τα σκληρά παιχνίδια η ρωμαλέα κατασκευή του φανερώνει ότι δεν προορίζεται για αδύναμους ανθρώπους. Είναι γοητευτικός σκύλος, μεγαλόκαρδος και πολύ αφοσιωμένος στην οικογένεια. Το πλούσιο τρίχωμα έχει την ιδιότητα να αυτοκαθαρίζεται, χρειάζεται όμως τακτική περιποίηση.

Περιγραφή

Το μακρύ, ελαφρά κυματιστό, ξηρό τρίχωμα έχει ένα λεπτό αλλά πυκνό υπομανδύα. Το τρίχωμα στο κεφάλι χωρίζεται χαρακτηριστικά στη μέση και σχηματίζει μουστάκι, γένι και φρύδια. Τα αυτιά έχουν άφθονο τρίχωμα και ξεκινούν από ψηλά. Είναι μαύρος ή πυρόξανθος με σκούρο χρώμα στις άκρες των τριχών. Τα σκούρα καστανά μάτια είναι έξυπνα. Τα δυνατά, ελαφρά στρογγυλεμένα πόδια έχουν σκληρά πέλματα και δάκτυλα πολύ κοντά μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό είναι το διπλό πέμπτο δάκτυλο στα οπίσθια άκρα.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 11 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Λίγα χιλιόμετρα καθημερινά

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Εντατική

ΘΟΡΥΒΟΣ Πολύ ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνιστάται οφθαλμολογική εξέταση και εξέταση της κατ’ισχίον

ΥΨΟΣ 56-68 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚC, CΚC, FCI, ΚC