Ντόμπερμαν, φυλές σκύλων
Ντόμπερμαν

Η φυλή δημιουργήθηκε από ένα Γερμανό φοροεισπράκτορα, τον Λούις Ντόμπερμαν, στα τέλη της δεκαετίας του 1860 για να τον προστατεύει της ώρα της δουλειάς του. Το Ντόμπερμαν αναπτύχθηκε από διάφορες φυλές, όπως το Πίνσερ, το Ροτβάιλερ και το Μάντσεστερ Τέρριερ μεταξύ άλλων. Αναγνωρίστηκε το 1900 από το Γερμανικό Κυνολογικό Ομιλο και χρησίμευσε ως φύλακας και σκύλος περιπολίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Είναι κομψός σκύλος, μπορεί να τρέξει πολύ γρήγορα. Η σβελτάδα και η ενεργητικότητα του Ντόμπερμαν προϋποθέτουν άφθονη άσκηση. Είναι έξυπνος, πιστός και υπάκουος, χρειάζεται συνεχή πνευματικά ερεθίσματα και ανθρώπινη επαφή. Η γεροδεμένη και αθλητική διάπλαση του Ντόμπερμαν ταιριάζει περισσότερο σε έμπειρους ιδιοκτήτες. Εφόσον ανατραφεί σωστά, γίνεται ένας καλός οικογενειακός σκύλος και φύλακας.

Περιγραφή

Το κοντό, πυκνό, λείο τρίχωμα μπορεί να είναι μαύρο, καστανό, μπλε ή φαιοκίτρινο, με περιοχές καστανόχρυσου χρώματος. Τα μάτια είναι αμυγδαλόσχημα. Τα αυτιά πέφτουν φυσικά προς τα κάτω, σε μερικές όμως χώρες γίνονται ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις για να στέκονται όρθια. Η ουρά αποτελεί συνέχεια της σπονδυλικής στήλης. Τα πόδια είναι συμπαγή και γατίσια. Έχει μυώδη, τετράγωνο κορμό με ελαφρά επικλινή ράχη.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 10 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Αφθονη

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Περιορισμένη

ΘΟΡΥΒΟΣ Αρκετά ήσυχος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Προβλήματα στην κατ ‘ ισχίον άρθρωση και στην πήξη του αίματος

ΥΨΟΣ 65-69 εκατοστά

ΚΟΨΙΜΟ ΟΥΡΑΣ Ναι

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚC, CΚC, FCΙ, ΚC