Ορεινός Σκύλος Βέρνης, φυλές σκύλων
Ορεινός Σκύλος Βέρνης

Πρόκειται για έναν πολλαπλών καθηκόντων σκύλο αγροκτήματος, που χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους υφαντές της Βέρνης στην Ελβετία για να τραβά κάρα. Πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης μεταξύ ντόπιων τσοπανόσκυλων και μαστίφ, που έφεραν στην Ελβετία οι Ρωμαίοι εισβολείς πριν από 2000 χρόνια.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Ο σκύλος Βέρνης έχει εκ φύσεως ήρεμη ιδιοσυγκρασία. Είναι ένας πιστός και έξυπνος οικογενειακός σκύλος, που εκπαιδεύεται εύκολα. Συνήθως παίζει καλά με τα παιδιά και προσέχει την οικογένεια του. Είναι επιρρεπής στο πάχος, γι’αυτό πρέπει να προσέχετε τη διατροφή του. Το πυκνό του τρίχωμα σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει τα ζεστά κλίματα.

Περιγραφή

Το μακρύ και κυματιστό τρίχωμα είναι παχύ, με μία έντονη φυσική οτιλπνότητα. Το τρίχωμα απαιτεί συστηματικό καλλωπισμό, ιδιαίτερα στα σημεία που είναι μακρύτερο. Έχει στιλπνό μαύρο χρώμα, με καστανοκόκκινες περιοχές γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια, στα άκρα και το θώρακα και μία περιοχή λευκού χρώματος στο πρόσωπο και το θώρακα σε σχήμα σταυρού. Τα σκούρα καστανά, αμυγδαλόσχημα μάτια αντανακλούν την τρυφερή φύση του σκύλου Βέρνης. Τα τριγωνικά αυτιά ξεκινούν από ψηλά και ανορθώνονται όταν ο σκύλος βρίσκεται σε εγρήγορση. Έχει σχετικά μικρά, στρογγυλά, συμπαγή πόδια. Ο μακρύς κορμός και ο ευρύς θώρακας του επιτρέπουν μεγάλους βηματισμούς.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 7 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Άφθονη

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Εντατική

ΘΟΡΥΒΟΣ Ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνιστάται εξέταση της κατ’ισχίον άρθρωσης και της άρθρωσης του αγκώνα

ΥΨΟΣ 58-66 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚC, CΚC,FCI, ΚC