Ορεινός Σκύλος Πυρηναίων, φυλές σκύλων
Ορεινός Σκύλος Πυρηναίων

Ο εντυπωσιακός Ορεινός Σκύλος Πυρηναίων χρησιμοποιήθηκε για αιώνες στα κακοτράχαλα όρη των Πυρηναίων, για να προστατεύει τα κοπάδια από άγρια ζώα και να τραβά τα έλκηθρα. Μέλη της φυλής μεταφέρθηκαν στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ’ και χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στον πόλεμο. Στα τέλη του 18ου αιώνα η φυλή απειλήθηκε με εξαφάνιση, αλλά διασώθηκε από ενθουσιώδεις εκτροφείς. Απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1908.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Ανθεκτικός και υγιής σκύλος, ωριμάζει αργά τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Είναι καλό οικογενειακό κατοικίδιο, ευγενικός με τα παιδιά και καλόκαρδος. Είναι εντυπωσιακά ευκίνητος για το μέγεθος του. Μαθαίνει εύκολα να υπακούει στα χέρια ενός έμπειρου εκπαιδευτή. Είναι τρυφερός και φιλικός και όταν χρειάζεται γίνεται καλός φύλακας.

Περιγραφή

Το παχύ διπλό τρίχωμα είναι λευκό ή λευκό με γκρίζα ή καστανόχρυσα “μπαλώματα”, σαν του ασβού. Αποτελείται από λεπτές τρίχες και ένα πυκνό, τραχύ μανδύα ιδιαίτερα άφθονο στο λαιμό και τα άκρα. Η ουρά έχει πυκνό τρίχωμα και σέρνεται στο πάτωμα ή σχηματίζει καμπύλη πάνω από τη ράχη. Τα αμυγδαλόσχημα, σκούρα καστανά μάτια δίνουν μία έξυπνη έκφραση στο σκύλο. Τα μικρά, τριγωνικά αυτιά πέφτουν επίπεδα στο κεφάλι. Τα πόδια είναι συμπαγή, με ελαφρά καμπυλωτά δάκτυλα. Ο θώρακας είναι ευρύς και η ράχη μυώδης.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 10 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Μέτρια

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Εντατική

ΘΟΡΥΒΟΣ Ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Δεν έχουν διαπιστωθεί

ΥΨΟΣ 65-70 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚC, CΚC, FCΙ, ΚC