Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, φυλές σκύλων
Ροδεσιανό Ρίτζμπακ

Το Ροδεσιανό Ρίτζμπακ κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και πήρε το όνομα του από την ασυνήθιστη “ακρολοφία” από τρίχες που διατρέχει τη σπονδυλική του στήλη. Χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι θηραμάτων ακόμη και λιο­νταριών. Σήμερα είναι ένας καλός σκύλος φύλαξης.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Η φυλή αυτή είναι μεγαλόσωμη και δυνατή, όχι τόσο τρομαχτική όσο υπαινίσσεται ο συσχετισμός της με το κυνήγι λιονταριών. Το βασικό χαρακτηριστικό του Ροδε-σιανού Ρίτζμπακ είναι οι τρίχες που φυτρώνουν σε αντί­θετη κατεύθυνση με το υπόλοιπο τρίχωμα στη ράχη του σκύλου. Ένα εξαιρετικό οικογενειακό κατοικίδιο, είναι αρκετά ήρεμο και γεμάτο αυτοπεποίθηση οτο σπίτι· ωστό­σο δεν είναι φιλικό με τους ξένους και μπορεί να γίνει αποφασιστικός μαχητής όταν διεγερθεί. Χρειάζεται προ­σεκτική εκπαίδευση από νεαρή ηλικία.

Περιγραφή

Το κοντό τρίχωμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και το χρώμα ποικίλλει από ανοιχτό κόκκινο έως αχυρέ-νιο. Η ακρολοφία στη ράχη σχηματίζει μία κορυφή στην αρχή και σβήνει απαλά. Τα ςωντανά, έξυπνα μάτια του βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τα αυτιά είναι μαλακά, στρογγυλεμένα και συχνά πιο σκού­ρου χρώματος. Η δυνατή, μακριά ουρά του ογηματίζει μί­α ελαφριά καμπύλη προς τα πάνω. Τα πόδια είναι στρογ­γυλά και εξοπλισμένα με γερά πέλματα ανθεκτικά στο σκληρό έδαφος. Ο ιδιαίτερα βαθύς θώρακας και η στιβα­ρή ράχη προσδίδουν οτο σκύλο μία μυώδη, συμμετρική εμφάνιση.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 12 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Αφθονη

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Περιορισμένη

ΘΟΡΥΒΟΣ Αρκετά ήσυχος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Δερμοειδή συρίγγια (δερματικές παθήσεις)

ΥΨΟΣ 61-67 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ AKC, CKC, FCI, KC