Σάμογιεντ, φυλές σκύλων
Σάμογιεντ

Το Σάμογιεντ χρησιμοποιήθηκε στη Βόρεια Ρωσία για να φυλά και να επιβλέπει τάρανδους. Πήρε το όνομα του από τη φυλή Εσκιμώων που υπηρετούσε. Είχε συνηθίσει να εργάζεται κοντά στα αφεντικά του και να κοιμάται στις σκηνές τους. Αγαπούσε πάντα την οικογενειακή ζωή.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Εύστροφος και έξυπνος, ο σκύλος αυτός προειδοποιεί για την παρουσία ξένων, τους δέχεται όμως εάν τους προσκαλέσετε. Το τρίχωμα χρειάζεται εντατική καθημερινή περιποίηση και πέφτει αρκετά. Είναι θορυβώδης, έχει ένα εκ φύσεως “χαμογελαστό” πρόσωπο και μία εξίσου χαρούμενη ιδιοσυγκρασία. Έχει ισχυρή θέληση, γι’αυτό η εκπαίδευση από νεαρή ηλικία είναι απαραίτητη.

Περιγραφή

Ο παχύς, απαλός υπομανδύας προστατεύεται από ένα ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες μανδύα χρώματος λευκού, υπόλευκου ή λευκού με μπεζ, ενώ οι τρίχες στις άκρες είναι αργυρόχροες. Τα λοξά, αμυγδαλόσχημα μάτια, έχουν μαύρο περίγραμμα και ζωηρή, έξυπνη έκφραση. Τα αυτιά είναι ελαφρά στρογγυλεμένα στις άκρες, απέχουν πολύ μεταξύ τους και καλύπτονται με τρίχωμα. Τα αυτιά του ενήλικου Σάμογιεντ είναι όρθια. Η μακριά, με άφθονο τρίχωμα ουρά φέρεται πάνω από τη ράχη και προς τα πλάγια όταν ο σκύλος είναι σε εγρήγορση. Τα πόδια που καλύπτονται από άφθονο τρίχωμα ενεργούν σαν υποδήματα για το χιόνι. Η μεσαίου μεγέθους ράχη είναι ευρεία και μυώδης.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 14 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Άφθονη

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Πολλή

ΘΟΡΥΒΟΣ Πολύ ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Κανένα

ΥΨΟΣ 46-56 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚC, CΚC, FCI, ΚC