Σκληρότριχος και Λειότριχος Κόλλι και Ποιμενικός Σέτλαντ, φυλές σκύλων
Σκληρότριχος και Λειότριχος Κόλλι και Ποιμενικός Σέτλαντ

Οι θηλυκοί σκύλοι του Σκληρότριχου και Λειότριχου Κόλλι γεννούν κουτάβια και με τους δύο τύπους τριχώματος. Ο Ποιμενικός Σέτλαντ, γνωστός ως “Σέλτι” πιστεύεται ότι κατάγεται από τη διασταύρωση των Σκληρότριχων Κόλλι και σκύλων από τα νησιά Σέτλαντ, βόρεια της Σκωτίας. Και οι τρεις φυλές ήταν σκύλοι εργασίας, χρησιμοποιούνταν δε σαν οδηγοί κοπαδιών στην αγορά.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Το Λειότριχο Κόλλι είναι συνήθως πιο ντροπαλό και επιφυλακτικό από το Σκληρότριχο. Το Σέλτι είναι τρυφερό, παρότι μπορεί να γίνει θορυβώδες. Όλες οι φυλές απολαμβάνουν τα πνευματικά και σωματικά ερεθίσματα και γίνονται πιστά οικογενειακά κατοικίδια. Χρειάζονται σχολαστικό καλλωπισμό, ώστε να δείχνουν ελκυστικά. Είναι εύστροφοι, ευφυείς σκύλοι, μαθαίνουν γρήγορα και απολαμβάνουν όλες τις μορφές μίας ενεργητικής, πλούσιας σε κίνητρα εκπαίδευσης.

Περιγραφή

Ο Λειότριχος Κόλλι έχει κοντό και πυκνό τρίχωμα ο Σκληρότριχος και το Σέλτι έχουν πυκνότερο τρίχωμα. Όλες οι φυλές έχουν άφθονο τρίχωμα γύρω από το λαιμό και στα άκρα. Οι χρωματισμοί των Κόλλι είναι το κυανομιγές, το τρίχρωμο και το ξανθό ανακατεμένο με μαύρες τρίχες· το Σέλτι είναι μαύρο και λευκό ή μαύρο και καστανόχρυσο. Οι μακριές ουρές τους φέρονται χαμηλά.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 11 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Λίγα χιλιόμετρα καθημερινά

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Πολλή

ΘΟΡΥΒΟΣ Ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνιστάται οφθαλμολογική εξέταση

ΥΨΟΣ Σέλτι 35-37 εκατοστά· Τραχύτριχο/Λειότριχο 51-56 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚC, CΚC, FCI, ΚC