Σκληρότριχο και Λειότριχο Φοξ Τέρριερ, φυλές σκύλων
Σκληρότριχο και Λειότριχο Φοξ Τέρριερ

Οι δύο αυτές παλιές βρετανικές φυλές έχουν ελάχιστες διαφορές, με εξαίρεση το τρίχωμα τους. Κατάγονται πιθανώς από σκύλους που χρησιμοποιήθηκαν σε κυνήγι αλεπούς στις αρχές του 19ου αιώνα.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Τα γένια του Σκληρότριχου Τέρριερ τονίζουν περισσότερο το τετράγωνο ρύγχος, που θεωρείται το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Τέρριερ. Τα πλούσια, θυσανωτά φρύδια προσδίδουν άγριο ύφος. Χρειάζεται αυστηρή πειθαρχία στην ύπαιθρο, όπου θα βρίσκει οποιαδήποτε κίνηση ενδιαφέρουσα. Το Λειότριχο Τέρριερ αποτελεί μία απλή, γερσφηαγμένη φυλή και είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο ζωηρό και οι δύο φυλές όμως είναι ρωμαλέες και απολαμβάνουν την άσκηση.

Περιγραφή

Το Λειότριχο έχει μαλακό, ίσιο τρίχωμα. Το Σκληρότριχο έχει τραχύ μανδύα και απαλότερο υπομανδύα. Το κούρεμα του για τις εκθέσεις είναι πολύπλοκο. Τα μικρά, διεισδυτικά μάτια του είναι μικρά και βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους. Τα αυτιά σχήματος V είναι διπλωμένα προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα οι άκρες των αυτιών να κρέμονται κοντά στα μάγουλα. Η ουρά, που κόβεται μερικές φορές, φέρεται ψηλά. Τα πέλματα είναι παχιά. Ο σκελετός είναι γερός και μυώδης, με στρογγυλεμένες πλευρές και κοντή, επίπεδη ράχη.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 10 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Άφθονη

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Σκληρότριχο Μέτρια Λειότριχο Περιορισμένη

ΘΟΡΥΒΟΣ Πολύ ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Απαραιτήτως οφθαλμολογική εξέταση

ΥΨΟΣ 39 εκατοστά μέγιστο

ΚΟΨΙΜΟ ΟΥΡΑΣ Ναι

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ AKC, CKC, FCI, KC