Σουηδικό Βάλχουντ, φυλές σκύλων
Σουηδικό Βάλχουντ

Το Σουηδικό Βάλχουντ χρησιμοποιήθηκε από τους Βίκινγκς ως σκύλος φύλαξης και βοοειδών. Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση και την ιδιοσυγκρασία μοιάζει με το Κόργκι. Η φυλή απειλήθηκε με εξαφάνιση, αλλά διασώθηκε το 1940 από τον Κόμη Von Rosen, ένα Σουηδό  εκτροφέα.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Σήμερα υπάρχουν δύο τύποι φυλής, ο ένας είναι λίγο ελαφρύτερος από τον άλλο και με παχύτερο, πιo πλήρες τρίχωμα. Παρόλο που μοιάζει αρκετά με το Ουαλικό Κόργκι και έχει πολλά χαρακτηριστικά του, το Σουηδικό Βάλχουντ διαφέρει πλήρως και έχει ξεχωριστή προσωπικότητα. Είναι σκληρός και επίμονος, καλός φύλακας με σύντομο, προειδοποιητικό γαύγισμα. Είναι φιλικός, του αρέσει να ευχαριστεί τους άλλους και γίνεται καλός σύντροφος.

Περιγραφή

Σε γενικές γραμμές, το Βάλχουντ έχει ένα πλήρες, πυκνό τρίχωμα με ένα απαλό, εριώδη υπομανδύα που δίνει στο σκύλο μία αναστατωμένη έκφραση, ενώ ανορθώνεται ελαφρά στο λαιμό. Έχει σκούρα, ωοειδή μάτια και ενθουσιώδη έκφραση. Τα αυτιά είναι όρθια και αρκετά μυτερά. Το μήκος της ουράς δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά. Έχει δυνατά άκρα και μέσου μεγέθους πόδια, ωοειδούς οχήματος. Η ράχη είναι επίπεδη και μυώδης. Πρόκειται για ένα ρωμαλέο σκύλο, με καλές αναλογίες.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 13 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Μέτρια

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Περιορισμένη

ΘΟΡΥΒΟΣ Πολύ ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Δεν έχουν διαπιστωθεί

ΥΨΟΣ 31-35 εκατοστά

ΚΟΨΙΜΟ ΟΥΡΑΣ Ναι

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ FCI, ΚC