Τέρριερ Μπλε Κέρι, φυλές σκύλων
Τέρριερ Μπλε Κέρι

Η φυλή αυτή κατάγεται από την κομητεία Κέρι στην Ιρλανδία. Πρόκειται για ζωηρό σκύλο, που αρχικά χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι αρουραίων. Επίσης χρησιμοποιήθηκε στα αγροκτήματα με διάφορα καθήκοντα, ενώ υπήρξε εντυπωσιακός φύλακας. Οι πρώτες αναφορές γίνονται το 19ο αιώνα, είναι πιθανό όμως το Κέρι να προϋπήρχε.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Το νεογέννητο Κέρι είναι μαύρο και η χαρακτηριστική μπλε απόχρωση, εμφανίζεται σταδιακά μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Πρόκειται για υγιή και εύρωστο σκύλο, που γίνεται ιδανικό κατοικίδιο για τους ιδιοκτήτες που δεν αντέχουν τις τρίχες, καθώς το τρίχωμα του πέφτει ελάχιστα. Μερικές φορές είναι πεισματάρης και αποφασιστικός, χάρη όμως στον προσεκτικό χειρισμό και τη σωστή εκπαίδευση γίνεται ένας παιχνιδιάρικος, ζωντανός, αξιόπιστος και τρυφερός φίλος.

Περιγραφή

Ο μπλε χρωματισμός είναι χαρακτηριστικός της φυλής. Μερικές φορές το χρώμα είναι αθέατο κάτω από τον πλούσιο μαύρο μανδύα και εμφανίζεται ξαφνικά μετά το κούρεμα. Ο καλλωπισμός χρειάζεται έμπειρα χέρια. Τα σκούρα μάτια του σκύλου είναι αρκετά μικρά. Τα αυτιά είναι μικρά, μυτερά και φέρονται αρκετά ψηλά. Η γεμάτη ουρά του φέρεται ψηλά και κόβεται από μερικούς εκτροφείς. Έχει μικρά πόδια, καλυμμένα από πολύ πλούσιο τρίχωμα και έχει μία στιβαρή, όρθια στάση.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 13 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Ελάχιστη

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Εντατική

ΘΟΡΥΒΟΣ Αρκετά ήσυχος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Δεν έχουν διαπιστωθεί

ΥΨΟΣ 46-48 εκατοστά, οι θηλυκοί ελάχιστα μικρότεροι

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ AKC, CKC, FCI, KC