Τσιουάουα (Μακρύτριχο και Λειότριχο), φυλές σκύλων
Τσιουάουα (Μακρύτριχο και Λειότριχο)

Κατάγεται από το Τοιουάουα του Μεξικού και ήρθε στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ακριβός καταγωγή του δεν είναι σαφής, οι περισσότεροι όμως πιστεύουν ότι αυτή η ζωηρή φυλή ανατράφηκε από τους Αζτέκους ή τους Ίνκας. Το Τσιουάουα είναι η μικρότερη φυλή στον κόσμο, και μερικές φορές ζυγίζει λιγότερο από 1 κιλό.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Πρόκειται για ένα εύστροφο, θαρραλέο και ενθουσιώδη σκύλο, που δεν έχει επίγνωση του μεγέθους του και έχει την ίδια αποφασιστικότητα με πολλές μεγαλόσωμες φυλές. Είναι θορυβώδης φύλακας και είναι τόσο ατρόμητος που τα Βάζει ακόμη και με τους πιο μεγαλόσωμους εισβολείς. Το μικρό μέγεθος σημαίνει ότι χρειάζεται προφύλαξη από το κρύο.

Περιγραφή

Ο Μακρύτριχος τύπος, με άφθονο τρίχωμα γύρω από το λαιμό και μακρύτερο τρίχωμα στα αυτιά, τα άκρα και τα πόδια, είναι απαλός στην αφή. Στο Λειότριχο το τρίχωμα προσφύεται σφιχτά στο δέρμα, δίνοντας μία λεία και γυαλιστερή όψη. Και σης δύο ποικιλίες, όλοι οι χρωματισμοί ή οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι αποδεκτοί. Τα μάτια είναι μεγάλα, στρογγυλά, απέχουν αρκετά μεταξύ τους και το χρώμα ταιριάζει με το τρίχωμα. Τα αυτιά είναι μεγάλα και ανοίγουν προς τα έξω. Η ουρά φέρεται πάνω από τη ράχη. Το μήκος του σώματος είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το ύφος. Ο θώρακας είναι βαθύς.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 13 χρόνια

ΑΣΚΗΣΗ Ελάχιστη

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Μέτρια

ΘΟΡΥΒΟΣ Ομιλητικός

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Εξάρθρωση επιγονατίδας, περιστασιακά καρδιακό ψιθύρισμα

ΥΨΟΣ 15-23 εκατοστά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚC, CΚC, FCΙ, ΚC