Διόρθωση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς

Ορισμένα στοιχεία της συμπεριφοράς των σκύλων μπορεί να είναι αποτέλεσμα τη επίδρασης που έχει πάνω στη ψυχοσύνθεση του ζώου το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτά είναι ενταγμένα ( μέρος του οποίου είναι και ο ιδιοκτήτης τους ).

Τα δεδομένα που προέκυψαν από την επιστημονική έρευνα ανθρώπινης ψυχολογίας και αυτής των ζώων, εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στη θεραπεία των προβλημάτων συμπεριφοράς των σκύλων στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Έως τότε τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονταν ως αποτέλεσμα έλλειψης κανόνων πειθαρχίας και ελέγχου, εκ μέρους του ιδιοκτήτη.

Γενικότερα ένα σοβαρό αιτιολογικό παράγοντα για την πρόκληση προβλημάτων συμπεριφοράς αποτελεί η έλλειψη γνώσεων από μέρους των ιδιοκτητών. Από τη στιγμή που η εκκεντρική εκπαιδεύτρια σκύλων Barbara Woodhouse ανακοίνωσε δημόσια ότι δεν υπάρχουν κακά σκυλιά, αλλά μόνο κακοί ιδιοκτήτες ενίσχυσε το γενικά αποδεκτό στερεότυπο ότι ο καταδεκτικός, ο ήπιος και ο πολύ επιεικής ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του ένα απείθαρχο και κακώς συμπεριφερόμενο κατοικίδιο ζώο. Ως έναν ορισμένο βαθμό, τέτοιες απόψεις σιωπηλά επιβεβαιώνουν τους εκτροφείς που αποσκοπούν να εκτρέπουν την προσοχή του κοινού από τα έμφυτα προβλήματα συμπεριφοράς ορισμένων φυλών.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο ιδιοκτήτης έναν σκύλο ποικίλει και είναι συνάρτηση τόσο της φωνής όσο και του φυσικού χειρισμού του, αν είναι δηλαδή ενδοτικός ή κυριαρχικός. Η προβληματική συμπεριφορά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυσάρεστη επίδραση στο ζώο που και αυτή μεταφέρεται στο άμεσο περιβάλλον του με τραυματικές εμπειρίες φυσικές ή ψυχικές.

Έχει υπολογιστεί ότι έως και 90 % των σκυλιών μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορές που οι ιδιοκτήτες τους τις θεωρούν απαράδεκτες.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να αποτελούν τεράστια πηγή κινδύνου για τους ιδιοκτήτες, ενώ για πολλούς από αυτούς ως μόνη λύση διαφαίνεται η εγκατάλειψη του σκύλου σε ένα καταφύγιο ζώων. Έτσι το γεγονός ότι πάνω από το 30 % των σκυλιών εγκαταλείπονται σήμερα σε καταφύγια ζώων από τους ιδιοκτήτες τους οφείλονται σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Προβλήματα συμπεριφοράς που παρατηρούνται σε σκύλους όλων των ηλικιών και φυλών :

 1. Ούρηση που σχετίζεται με τον αποχωρισμό
 2. Κόπριση που σχετίζεται με τον αποχωρισμό
 3. Καταδίωξη παραγωγικών ζώων
 4. Καταδίωξη γενικά
 5. Καταδίωξη αυτοκινήτων και δικύκλων
 6. Επιθετικότητα τη στιγμή του γεύματος
 7. Επιθετικότητα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ημέρας
 8. Επιθετικότητα όταν γίνετaι προσπάθεια ελέγχου
 9. Επιθετικότητα όταν γίνονται ασκήσεις πειθαρχίας
 10. Επιθετικότητα προς τον ιδιοκτήτη
 11. Γαύγισμα που σχετίζεται με τον αποχωρισμό
 12. Καταστροφικότητα που σχετίζεται με τον αποχωρισμό
 13. Επιθετικότητα όταν η προσοχή του ιδιοκτήτη δίνεται σε άλλα αντικείμενα – ζώα
 14. Επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά στην οικογένεια
 15. Φόβος για τα παιδιά
 16. Φόβος προς τους ξένους
 17. Φόβος για άλλα σκυλιά
 18. Φόβος για την κυκλο0φορία οχημάτων
 19. Φόβος των δυνατών θορύβων
 20. Επιθετικότητα προς τους ανθρώπους που πλησιάσουν στο σπίτι
 21. Επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά πολύ μεγαλύτερου ή πολύ μικρότερου μεγέθους
 22. Επιθετικότητα στους ανθρώπους που πλησιάζουν το ίδιο το σκυλί
 23. Επιθετικότητα στους ανθρώπους που πλησιάσουν τον ιδιοκτήτη
 24. Καταδίωξη σε γάτες και πουλιά
 25. Υπερδιέγερση κατά το παιχνίδι
 26. Υπερδιέγερση όταν φθάνουν επισκέπτες στο σπίτι
 27. Υπερδιέγερση όταν χτυπά το κουδούνι της πόρτας ή του τηλεφώνου
 28. Υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια περιπάτων
 29. Απειθαρχία
 30. Υπερβολικό γαύγισμα
 31. Υπερδιέγερση στα αυτοκίνητα
 32. Κοπροφαγία
 33. Υπερφαγία
 34. Επιθετικότητα στα παιδιά
 35. Διαφυγή και περιπλάνηση σε άγνωστους χώρους
 36. Ανώμαλη σεξουαλική συμπεριφορά
 37. Ούρηση μέσα στο σπίτι
 38. Επιθετικότητα λόγω κυριαρχίας
 39. Καταστροφικότητα λόγω αποχωρισμού
 40. Επιθετικότητα λόγω ανταγωνισμού
 41. Αγοραφοβία
 42. Φοβία (γενικά)
 43. Επιθετικότητα περιοχής
 44. Υπερδιέγερση (γενικά)
 45. Ανυπακοή

Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει ένα από αυτά τα προβλήματα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, είμαστε εξειδικεύμενοι σε θέματα συμπεριφοράς και ψυχολογίας σκύλου και θα χαρούμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση σας με τον καλύτερο σας φίλο.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια

Η εκπαίδευση του σκύλου, με σκοπό να συμπεριφέρεται με αποδεκτό τρόπο από τη νεαρή κιόλας ηλικία, προλαμβάνει  πολλά προβλήματα συμπεριφοράς ( βλέπε προεκπαίδευση κουταβιών ). Ωστόσο, ακόμη και ο καλύτερα εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να αποκτήσει συνήθειες, που ενδέχεται να αποδειχτούν ενοχλητικές ή δυσάρεστες ακόμη και στον πιο ανεκτικό ιδιοκτήτη.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του σκύλου σας, ενεργήστε αμέσως. Ορισμένες συμπεριφορές είναι τόσο αντικοινωνικές ακόμη και επικίνδυνες, ώστε είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως.

Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες όπως υπερβολικό γαύγισμα, καταστροφές στο σπίτι όπως σκάψιμο και μάσημα, επιθετικότητα σε ζώα και ανθρώπους, καταδίωξη, διαφυγή και περιπλάνηση σε άγνωστους χώρους, πήδημα πάνω σε ανθρώπους, φύλαξη της τροφής, τράβηγμα του λουριού, ενθουσιασμός με τους επισκέπτες κ.α.  μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά για το καλό όλων μας. Οι γνώσεις μας και η εξειδίκευση μας σε προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχολογίας του σκύλου είναι βέβαιο ότι θα δώσουν λύση στο πρόβλημά σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το θέμα που σας απασχολεί και εμείς θα σας επισκεφθούμε στο χώρο σας για να απαλλάξουμε από την ανεπιθύμητη συμπεριφορά μια για πάντα.

εκπαίδευση σκύλων Τρίκαλα