Είναι φυσιολογικό ο σκύλος μου να… βόσκει;

Είναι φυσιολογικό ο σκύλος μου να… βόσκει;

Δεν είναι σπάνιο δεν είναι όμως και το πιο συνηθισμένο για έναν σκύλο να τρώει χόρτα. Και τους τελευταίους μήνες έχω δει αρκετά σκυλιά στην πρωινή βόλτα να συμπεριφέρονται σαν πρόβατα. Να βοσκούν κανονικά.

Σκύβουν το κεφάλι και προσπαθούν να μασήσουν όσο γρασίδι μπορεί να πιάσουν τα δυνατά τους σαγόνια και τα αραιά δόντια, κατασκευασμένα ειδικά για κρέας και κόκαλα. Και φυσικά για να μπορέσουν να φάνε το χορταράκι, κατεβάζουν μαζί στο στομάχι τους από τσουκνίδες μέχρι χαμομήλι, χώματα και πέτρες.
Ποιοι λόγοι οδηγούν τα σαρκοβόρα ζώα να τρώνε πρασινάδα, κανείς από όσους ιδιοκτήτες ρώτησα δεν γνώριζε. Όπως δεν γνωρίζουν εάν μεγάλες ποσότητες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνουν κακό στον σκύλο.

Αναζητώντας πληροφορίες σε επιστημονικές έρευνες και μιλώντας με κτηνιάτρους, έμαθα ότι υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις που το σκυλί μασάει χόρτο:

Η πρώτη είναι επειδή μπορεί να του αρέσει η γεύση. Όχι στα καλά καθούμενα. Αλλά επειδή κάποιο άλλο σκυλί του αντίθετου φύλου έχει αφήσει εκεί τις ορμόνες του και αυτό τις γεύεται.

Η δεύτερη είναι ότι μπορεί να βαριέται τόσο πολύ, που τρώει χόρτα.

Και η τρίτη εξήγηση είναι ότι έχει έλλειψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά που ενδεχομένως δεν παίρνει από την τροφή που του δίνει το αφεντικό του.

Το σενάριο που θέλει το σκύλο να τρώει χόρτα επειδή έχει στομαχικές διαταραχές, δεν ισχύει διότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Αυτό συμβαίνει μόνο στη γάτα.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες είναι να μην αφήσουν τον σκύλο τους να φάει χόρτα από μέρος που είναι βέβαιοι ότι δεν έχουν γίνει ψεκασμοί γεωργικών χημικών ή έχουν ρίξει λίπασμα.

Στα πάρκα και ειδικά σε αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, το γρασίδι δεν ψεκάζεται και είναι αρκετά ασφαλές για τον σκυλί. Το καλύτερο όμως είναι να μην του επιτρέπεται αν τρώει οτιδήποτε απέξω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως που το σκυλί τρώει χόρτο, θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τον κτηνίατρο για τη διατροφή του, αλλά και να προσέξουμε τις επόμενες ώρες μην εμφανίσει συμπτώματα δηλητηρίασης (εμετούς, διάρροιες, να παραπατάει κ.λπ.).

Πηγή: Τα Νέα

Γιάννης Δεβετζόγλου

εκπαίδευση σκύλων Τρίκαλα